Kuststad

Om projektet
Start:

oktober 2016

Färdigställt:

mars 2021

Kund:

Innerstadsfjärden AB

Arkitekt:

Tengbom

Entreprenadsumma:

900 miljoner

Havsnära lägenheter och ny strandpromenad i Luleå

2021 stod över 300 nya lägenheter klara i den nya stadsdelen Isbrytaren i Luleå. Byggnaderna ligger precis vid vattnet med strandpromenad och småbåtshamn i närheten. 

I Luleås södra hamn har Nåiden uppfört 321 nya bostadsrätter och en ny kaj på uppdrag av Innerstadsfjärden. Projektet skapar en ny stadsdel i staden, Isbrytaren, där den nästan 500 meter långa strandpromenaden förbättrar Luleåbornas tillgänglighet till vattnet. På strandpromenaden ligger även restaurang Arkipelag, mittemot ligger en nybyggd limträbro som ansluter småbåtshamnen till bostadsområdet. En kanal leder in till varje innergård, här kan man förtöja mindre båtar. I upp uppdraget ingick även att anlägga 268 parkeringsplater i ett garage under mark. 

Hela bostadsområdet är byggt utanför den tidigare strandlinjen med en nybyggd betongkaj och betongpålar som grundläggning. Stommarna är av platsgjuten betong med ytterväggar av trä. Fasaden är ventilerad puts från med putsbärare av återvunnet glas som kompletteras av oljelaserad träpanel på balkonger.

Alla lägenheter har havsutsikt och många har balkong i två väderstreck. De flesta lägenheter är genomgående för att på bästa sätt utnyttja ljuset och den vackra utsikten. Projektet påbörjades i oktober 2016 och i mars 2021 kunde de boende flytta in i sina nya lägenheter.

Om området

Luleås södra hamn ligger ett stenkast från centrum. Den nybyggda strandpromenaden gör det enkelt att njuta av vattnet och under vintern kan de boende promenera på Luleå isbana.