Kiruna Nya Centrum Kvarter 7, 8, 9

Om projektet
Start:

augusti 2019

Färdigställt:

november 2023

Kund:

LKAB

Arkitekt:

Stark arkitekter

Entreprenadsumma:

ca 1,6 miljarder

Kirunas nya centrum tar form med bostäder och butiker

Nåiden har fått uppdraget att bygga Kvarter 7, 8 och 9 – en del av Kirunas nya stadskärna. Här kommer nyproducerade bostäder blandas med butiker, caféer och restauranger för en spännande miljö full av liv. 

Som en del av stadsflytten bygger LKAB ersättningsbostäder åt det kommunala bostadsbolaget Kirunabostäder, och Nåiden har fått uppdraget att uppföra byggnaderna. Kvarter 7, 8 och 9 ligger i Kirunas nya stadskärna och kommer att bestå av 297 nyproducerade hyreslägenheter och ett 50-tal butikslokaler samt kontor och annan service. Totalt handlar det om ca 69 000 kvadratmeter bruttoarea. 

Butikslokalerna stod klara för inflytt hösten 2022. I kvarteren finns tre gallerior: Sjuan, Åttan och Nian. Här finns en mängd butiker och restauranger där besökare kan shoppa, äta, handla mat och få hjälp med service. Tack vare att handeln integreras med bostäder och kontor kommer handelsgatan i det nya centrumet vara en levande plats under dygnets alla timmar.

De nära 300 nyproducerade lägenheterna är i storlekarna 1–4 rum och kök. Merparten av lägenheterna har diskmaskin och balkong, uteplats eller fransk balkong. Hyresgästerna har gemensamma innergårdar med tvättstuga, växthus för egen odling, lekutrustning och gräsytor samt sittplatser. Kvarteren, som har ritats av Stark arkitekter, ska ha en tät småstadskaraktär med mindre huskroppar med en egen identitet i form av materialval, kulörer och höjder. Lägenheterna är planerad för inflytt under första kvartalet 2023.

Om området

Kvarter 7, 8 och 9 är en del av Kirunas samhällsomvandling. Det ligger precis intill stadshustorget, stadens nya stadskärna som i fortfarande är under uppbyggning. Allt eftersom samhällsomvandlingen fortsätter kommer fler butiker, restauranger, kontor och bostäder att fylla området och bilda det nya centrala Kiruna.