Kiruna Nya Centrum Kvarter 6

Om projektet
Start:

 februari 2022

Färdigställt:

december 2024

Kund:

 LKAB

Arkitekt:

a och d arkitektkontor

Entreprenadsumma:

ca 500 miljoner

Kirunas nya, moderna hotell

Kirunas nya centrum tar form med nya bostäder, caféer, restauranger och butiker. I Kvarter 6 uppför Nåiden Bygg just nu en stor hotellbyggnad med rooftop bar och spa.

På uppdrag av LKAB bygger Nåiden Bygg just nu fastigheter i Kirunas nya centrum för att ersätta de som berörs av gruvbrytningen och samhällsomvandlingen. I Kvarter 6 ryms ett hotell med 155 rum, parkeringsgarage, skyddsrum och ett tiotal lokaler för restauranger och butiker. För att säkerställa att det nya centrumet blir en tät och levande stadsmiljö upptar den stora byggnaden inte hela kvarteret. Planen är att den norra delen ska få en annan typ av bebyggelse längre fram. Byggnadens fasad är inspirerad av fjällandskapet, i blåa och gröna nyanser. Högst upp finns ett spa och en rooftop bar där besökare kan njuta av den milsvida utsikten, midnattssol och norrsken.

Om området

Kvarter 6 är en del av Kirunas samhällsomvandling. Det ligger nära stadshustorget, stadens nya stadskärna som i fortfarande är under uppbyggning. Allt eftersom samhällsomvandlingen fortsätter kommer fler butiker, restauranger, kontor och bostäder att fylla området.