Riksbyggen väljer Nåiden för bygget av kvarteret Vallan

I Luleå växer en ny naturnära stadsdel fram i Kronandalen. På kvarteret Vallan, ska Nåiden uppföra 115 nya hyresrätter på uppdrag av Riksbyggen – med fokus på hållbara lösningar.
05-03-2021 Nyhet

Anbudstiden för det nya kvarteret Vallan är avslutad, där Nåiden slutligen tilldelades projektet av Riksbyggen.
– Vi har velat samarbeta länge och nu får vi äntligen tillfälle. Vi är väldigt glada över att ha fått Riksbyggens förtroende, berättar Per Utterström, arbetschef på Nåiden.

Förutom erfarenheten var det mjuka värden som avgjorde upphandlingen.
– Något som var extra tilltalande i Nåidens anbud är att de är måna om schyssta villkor på byggarbetsplatsen och har en hög andel egna medarbetare, säger Lars Lundgren, marknadsområdeschef på Riksbyggen.

Projektet drar igång efter sommaren 2021 och förväntas stå färdigt 2023. Flera hus ska byggas i fyra och fem våningar med lägenheter i varierande storlekar. För att hålla hyresnivåerna på en rimlig nivå kommer projektet nyttja det statliga investeringsstödet för hyresbostäder.
– Det känns väldigt kul att kunna erbjuda hyresrätter i norra Sverige och Luleå i synnerhet. Annars bygger vi främst bostadsrätter men här ser vi ett behov av hyresrätter till en rimlig hyra och det känns väldigt bra att kunna bidra till det, säger Lars Lundgren.

Fullt utbyggt år kommer Kronandalen att rymma närmare 2000 nya bostäder med plats för totalt 7000 Luleåbor. En av Riksbyggens ambitioner är att certifiera projektet enligt miljöbyggnad.
– Bland annat kommer cykelparkeringen att få en framträdande placering mot Lottagatan. Det ska vara enkelt att göra hållbara val och ta cykeln istället för bilen, säger Lars Lundgren.

För Nåiden betyder projektet mycket, eftersom en målsättning i bolaget att bidra till den lokala utvecklingen på de marknader de verkar.
– Det känns bra att få vara med när Luleå växer. Det säkrar jobb för våra medarbetare och i förlängningen kan det leda till nyanställningar, avslutar Per Utterström.